top of page

In tune met je mindset

MINDSET


Verbeter je mindset en verbeter je leven is de belofte in de ‘dertien in een dozijn’ zelfhulpboeken. Maar dan je weet nog niet precies hoe? Gewoon positief denken? Nou zo makkelijk is het niet.


In je mindset heb je je eigen set van gedachten die jij vervolgens geloofd. Dit vormt dan je mening, oordeel of overtuiging van een bepaalde situatie. Maar er zijn natuurlijk veel meer mogelijke gedachten naast die van jou. We denken vaak bepaalde gedachten omdat we het nou eenmaal zo geleerd hebben. We zijn zo geconditioneerd en deze vaste gedachtepatronen vormen onze ‘default’ mode.


Stel je voor…. je hebt morgen een vergadering en je denkt hierover na. De vergadering is een neutrale situatie waar jij vervolgens waarde aan toekent met je mindset. Je kan erover denken, “wat vervelend, moet ik weer presteren en de tijd uitzitten” tot aan “leuk, ik kan weer goede ideeën inbrengen en verbinden met collega’s” en alles wat er tussen ligt.


Zie het zo. Je hebt een radio met allerlei zenders en elke zender is een variatie van gedachten over die vergadering. Positieve, negatieve en neutrale gedachten. Jij tuned in op een kanaal met een bepaalde mindset. Maar je kan maar intunen op een zender, een ‘geluid’. De rest valt weg. Zo is het ook in je mind. Je bent vaak ingetunend op een bepaalde frequentie. Je hebt uit het hele gedachte spectrum in je mindset slecht een voorkeur voor 10% van de optionele gedachten. Vaak dezelfde gedachten die je al had en de rest valt weg.


Je ziet de dingen dus per definitie gekleurd met je eigen conditionering. Mensen die super positief zijn negeren risico's en negatieve gedachten en mensen die super negatief zijn negeren vaak de positieve hoopvolle gedachten. Ook de gedachten die je over jezelf hebt zijn gekleurd met je eigen gedachtegangen. Voorbeeld: zelfvertrouwen heb je niet, dat doe je dus door op een bepaalde manier over jezelf te denken! Zelfvertrouwen is dus een werkwoord: jezelf vertrouwen!


Je bent wat je denkt?


Je hersenen kunnen het niet aan om alle zenders van de radio tegelijk te ontvangen. Dit wordt een warboel van ruis. Vaak kies je die gedachten uit die al in lijn zijn met je verleden; dingen die je eerder hebt gevoeld of gedacht. Het geluid wat je al kent. Je bent dus direct een product van je verleden en je bent heel voorspelbaar. Als een plaat die vastloopt in dezelfde groef.


“Als je doet wat je altijd deed, krijg je wat je altijd kreeg”.


Vaak komt het goed uit om bepaalde gedachten te geloven. Want dat is consistent met wat je eerder geroepen hebt of hebt meegemaakt. Je hebt dus al neurologische ‘groeven’ voor deze mindset en het bespaart je hersenen enorm veel energie om deze weer te gebruiken en om niet nieuwe neurale netwerken aan te hoeven maken. Je krijgt dus selectieve waarneming. Heb je altijd radio ‘Shit FM’ aanstaan of ‘I can do it’ FM?


Wat is dan de truc? Probeer eens andere gedachten naar voren te schuiven en met je radio in te tunen op gedachten die je niet al altijd in je default mode hebt. Tune in op een andere frequentie. Zo verrijk je je interne conditionering en herprogrammeer je ook je hersenens omdat wanneer je dit vaak genoeg doet je nieuwe neurologische netwerken activeert/aanlegt. Zo kan je dingen eens op een andere manier proberen zodat je nieuwe resultaten krijgt, dingen positief kan veranderen en beter over jezelf denkt!

Oftewel: Verander je MINDSET. Wat zou dit jou kunnen opleveren? Op welk gebied kan jij je mindset verbeteren?


Valkuil: mensen die veel wisselen van zender of alle zenders tegelijk aanzetten, en dus alle gedachten horen zijn daarmee ook weer te genuanceerd en minder daadkrachtig. Ze blijven vaak neutraal of zien altijd twee kanten van de medaille. Soms handig maar in de praktijk niet altijd.


Wil je ook je mindset verbeteren en je eigen geluid ontdekken? Neem gerust contact op voor een vrijblijvende proefsessie!


26 weergaven0 opmerkingen

Comments


bottom of page