top of page

Word meester van je gedachten: hoe je je onderbewuste bewustheid vergroot voor meer geluk!


Om maar meteen met de deur in huis te vallen: Je hele dag wordt beheerst door gedachten, denk je niet?


We voorspellen, oordelen, vergelijken, analyseren, plannen, herinneren en geven betekenis aan alles wat we meemaken. Ons denken is een wonderlijk systeem, maar tegelijkertijd ook de grootste bron van lijden. Doordat we ons identificeren met onze gedachten, lijkt het alsof ze het centrum van ons bewustzijn zijn. Maar in werkelijkheid zijn het onze gedachten die zich aandienen in ons bewustzijn, als vanzelf.


Onze +/- 90.000 dagelijkse gedachten, waarvan 95% automatisch gaan en 5% bewust gaan (The unconscious mind 2008), kunnen niet allemaal helpend zijn. We kunnen gelukkig wel ruimte creëren voor positieve en liefdevolle gedachten door de negatieve te accepteren en doorvoelen. Zo beoordeel je jezelf minder negatief, reageer je minder stel uit emotie, ben je minder afhankelijk van je automatische patronen, maak je betere beslissingen en ben je beter in verbinding met je ware zelf.Volgens veel coaches en succes guru's is alles mindset en kun je je leven veranderen door je verhaaltjes te veranderen. Maar wees gerust, het is niet perse de bedoeling om alleen maar positief te denken, het is belangrijker om ruimte te creëren voor verschillende gedachten en emoties.


Dus, gedachten komen en gaan vanzelf, maar het lijkt alsof we ze zelf denken en doen (Eckhart Tolle: The Power of Now). Ons ego identificeert zich met je denken. “Ik denk.” Maar neurologisch gezien komt eerst een onderbewuste impuls, dan de gedachte en dan de emotie. Dit proces wordt ook wel de "triple-loop model of affect" genoemd. Veel gaat dus onderbewust en automatisch aangestuurd.


Over dat onderbewuste. Het bewuste denken verwerkt ongeveer 7 +- 2 bits van informatie per seconde, terwijl het onderbewuste informatie verwerkt tot 40 keer sneller, dus ongeveer 280 +- 80 bits per seconde. Het onderbewuste stuurt veel van onze acties en beslissingen aan, vaak op basis van impulsen en emoties. Dit proces gaat dus razendsnel.

Hoe blijf je je gedachten de baas?

Onze gedachten en emoties zijn nauw verbonden en beïnvloeden elkaar in een vicieuze cirkel. Het is belangrijk om dit te begrijpen en er bewust mee om te gaan. In plaats van ons te identificeren met onze gedachten, kunnen we ons bewust worden van onze gedachten en onze emoties.

Volgens mindfulness-onderzoeken kan meditatie en mindfulness hierbij helpen (bron: mindfulness-onderzoek, Universiteit van Leuven). Door je aandacht te richten op het huidige moment en op je ademhaling, creëer je afstand van je gedachten en de emoties. Hierdoor kun je ze waarnemen en er niet door overtrokken worden. In plaats van te proberen je gedachten en emoties te veranderen, kan je ze omarmen en accepteren. Dit klinkt misschien tegenstrijdig, maar door ze te accepteren, geef je jezelf de ruimte om ermee om te gaan en om verder te gaan.


We hoeven dus geen slaaf van onze gedachten te zijn, thank god! Maar kunnen ze waarnemen en er bewust mee omgaan. Door ons bewust te worden van onze gedachten en emoties, kunnen we nieuwe verhalen creëren en daarmee onze levens veranderen. We kunnen leren om te vertrouwen op onze eigen kracht en onze emoties te omarmen, in plaats van ertegen te vechten.


De conclusie: onze gedachten zijn een constante stroom van beelden, verhalen en emoties. We kunnen er bewust mee omgaan door ons bewust te worden van onze gedachten en emoties en ze te waarnemen in plaats van erdoor overtrokken te worden. Door mindfulness en acceptatie kunnen we een nieuwe verhaal creëren en onze levens veranderen.


Meer weten hoe je je mindset verandert en onderbewuste impulsen herprogrammeerd? Ik help je er graag bij! Check nu gratis of er een match is of boek direct een vrijblijvende intake!


10 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page