Onzekerheid & zelfvertrouwen
10x meer zelfvertrouwen in je loopbaan en levensloop in 8 stappen!
Achtergrond
Iedereen kent de situaties wel waarin je onzeker bent en achteraf bedenkt hoe je het anders had kunnen doen of wat je had moeten zeggen! We willen allemaal leuk gevonden worden en achter onszelf staan. Onze eigen ideeën de ruimte geven en zelf ook ruimte innemen. Maar dat is niet altijd makkelijk en soms voelt het veiliger om weg te kruipen, niet gezien te hoeven worden zodat je ook niet afgewezen kan worden!
Zelfvertrouwen moet je doen! Je ‘hebt’ het niet perse maar je kan comfortabel worden met jezelf ongeacht in welke situatie je verkeerd. Ik hoor vaak dat mensen bij hun vrienden meer zelfvertrouwen ervaren dan in een professionele omgeving, waar het moeilijker is je eigen stem te laten horen, of waar je de mening van anderen blijkbaar belangrijker vind.
Zelfvertrouwen is jezelf vertrouwen!
Vaak ligt er in de kern een diepere angst die een overlevingsmechanisme in werking zet.
Een basisgevoel van ik ben niet goed genoeg, ik kan het niet, ik ben stom of ik ben zwak.
Ondanks dat dit een onprettige gevoel is ga je het wel vaak 'uitspelen' of compenseren in het dagelijkse leven. Dit is het overlevingsmechanisme. Je gaat je bv. wat meer op de achtergrond begeven om maar niet afgewezen te hoeven worden door anderen, maar je wijst jezelf wel af omdat je vind dat je meer je stem moet laten horen.
Weer andere mensen worden super perfectionistisch om bevestiging buiten zichzelf te zoeken. Vaak zie je juist die dingen om je heen, die je negatief zelfbeeld bevestigen en je trekt je zaken snel persoonlijk aan. Dit is dus een ‘cirkeltje’ van je eigen angst bevestigen en in leven houden. Heel normaal en menselijk, want angst mag er ook zijn! Probeer het vooral niet weg te stoppen. Maar kijk eens goed wat het ons verteld? Emoties geven ons immers waardevolle feedback.
Is de angst niet gewoon een behoefte aan iets? Of vind je dat je iets tekort komt? Bijvoorbeeld: verbinding, bevestiging, erkenning, expressie, blijdschap, spontaniteit, mildheid, creativiteit of liefde?
Je kan de cirkel doorbreken door zelfacceptatie in de kern van een negatief zelfgeloof te vinden door daar een andere overtuiging neer te zetten zoals: ik ben krachtig, ik heb mijn eigen style, ik ben leuk, ik mag er zijn en ik ben slim! Maar dat gaat niet zo makkelijk en voelt misschien ‘neppig’. Want welk bewijs heb je daar dan voor? ;)
So, we got ourselves a challenge!
Nogmaals, zelfvertrouwen moet je doen! Dus ik heb 8 belangrijke stappen ontwikkeld om hier in de praktijk aan te werken en stapje voor stapje te groeien. Als jij zelfverzekerd gedrag aanleert, verandert de 'kern' ook langzaam mee omdat je steeds meer bewijs vind dat je het wél kan en omdat jij je 'onderbewuste automatische patroon' (de eerder genoemde cirkel) herprogrammeert op een positieve en krachtige manier! Dit werkt zelf zó door dat je nieuwe neurale netwerken aanlegt die ontvankelijk zijn voor positief gedrag en meer zelfvertrouwen! (Check de youtube filmpjes van Dr Joe Dispenza).
Je gaat nu langzamerhand van je ‘shit FM’ programmaatje naar ‘i’m gonna do it’ programmaatje! DO YOU & Unlock your full potential!
De 8 stappen + life contract van DE MUNCK COACHING
Pak een schrijfblok en schrijf de 8 stappen voor jezelf mee om zo 10x meer zelfvertrouwen te krijgen. Kom je er niet uit? Bel mij eens op voor tips of stuur een appje!
1: Verkennen van de huidige situatie
Stel jezelf de volgende vragen en schrijf het op.
Wanneer heb je een gebrek aan zelfvertrouwen? Hoe ziet het eruit? In welke situaties vooral? Wat gebeurt er van binnen? Welke gedachten heb je? Welke emoties? Wat zijn je triggers?
2: Wat kom je juist tekort in die situaties?
En dan doel ik niet op alleen zelfvertrouwen maar denk aan termen als: assertiviteit, moed, humor, eigen mening, aandacht, erkenning, bevestiging, connectie, diepgang etc etc. Kies je eigen woorden uit die belangrijk zijn voor jou! Zeggen dat je bv. veel bevestiging nodig hebt kan confronterend zijn, maar bedenk dat dit heel menselijk is en niks raars hoeft te zijn! Pas op dat je 'trots' er niet tussenkomt ;)
3: Wat geloof jij over jezelf?
Vaak komt onzekerheid voort uit een negatief geloof. Een overtuiging, een conclusie die je ooit hebt getrokken n.a.v. een vervelende situatie van vroeger waarin je werd afgewezen. Je werd bv. afgewezen omdat je als kind teveel aandacht trok op een verjaardag. Je conclusie was: ik ben tot last en ik ben teveel. Vervolgens ga je jezelf wegcijferen en wordt stil op verjaardagen, om pijn te vermijden. Wat is jouw negatieve geloof?
4: Wat moet je allemaal van jezelf? Wat zijn je zelf opgelegde basisregels?
Als je geloofd dat je tot last bent maak je natuurlijk de regels: ik moet stil zijn, ik moet mij aanpassen en ik moet niet de aandacht op mij vestigen. Andere basisregels zijn bijvoorbeeld: Ik moet aardig gevonden worden, ik moet slim zijn, ik moet anderen helpen, ik moet sterk zijn, ik moet mij aanpassen of ik mag niet tot last zijn.
5: Wat vind je dan echt belangrijk? Waar verlang je naar?
Wat doe jij om je angst en onzekerheid te compenseren? Doe je bv. als een pleaser, een perfectionist, een muurbloempje of juist heel schreeuwerig? Wat vind je dan eigenlijk zo belangrijk? Bv: erkenning, gehoord worden, bevestiging, complimenten, aandacht, liefde, betrokkenheid, invloed, een mening of goedkeuring?
6: Wanneer straal je wel van zelfvertrouwen?
In welke situaties? Wat gebeurt er dan? Waar en met wie ben je dan? Wat helpt jou om in deze kracht te komen? Wat doe je dan? Probeer dit zo specifiek mogelijk te beschrijven, als een verhaal of film! Schrijf het in actieve vorm.
YOUR 'LIFE-CONTRACT'
Oké, nu je wat meer inzichten hebt en de zaak concreet hebt gemaakt gaan we naar fase 2. Hierin zal jij je lifecontract opstellen met concrete doelen die jij in de praktijk gaat brengen. Zo pak jij de leiderschap over je eigen ontwikkeling en is niet langer de angst de baas (nou ja soms dan, we blijven mens en angst mag er ook zijn, maar i.i.g. minder vaak).
7: Wat wil je meer toelaten in deze situaties, en in je leven?
Als ik onzekerheid ervaar wil ik meer (...) toelaten in mijn leven. Dit gaat over je kernwaarde. Denk hierbij aan woorden als: inspiratie, verbinding, openheid, kwetsbaarheid, plezier, 'schijt' hebben, humor, ontspanning of loyaliteit. Kies vooral je eigen woorden en neem er even de tijd voor. In alles wat jij in het leven doet, wat is nou echt belangrijk voor jou!? Kies er ongeveer 4. Dit zijn je eerste contractpunten.
8: Schrijf bij elk van de contractpunten minimaal 2 meetbare leerdoelen (SMART). Ja, dit is heel lastig en je wil misschien bijna afhaken. Maar hier gaat je winst komen.
Dit is waar het om gaat, persoonlijk leiderschap!
Voorbeeld 1: Openheid.
In week 51 ga ik met 2 collega’s iets persoonlijks delen.
In week 52 deel ik iets persoonlijks op Facebook wat ik normaal nooit zou delen.
Voorbeeld 2: Inspiratie (dit kan je geven en ontvangen) In week 51 vertel ik 1 anekdote, verhaal, actualiteit of inspirerende wijsheid in de vergadering.
In week 52 luister ik 3 podcasts over zelfvertrouwen (of youtube clips)
Bonus: Affirmaties - Jouw lijfspreuk.
Kijk het peptalk filmpje van deze kinderen en vorm je eigen affirmaties (krachtige woorden over jezelf). Kies alleen die woorden die je echt meteen raken van binnen! Dit kan je merken aan tintelingen in je lijf (darmen, buik, borst, keel) Gaat er iets stromen bij bepaalde woorden? Samen met je kernwaarden en leerdoelen wordt dit je LIFE CONTRACT! Probeer dit elk jaar te vernieuwen voor jezelf omdat er dan weer andere thema’s kunnen spelen in je leven!
Go out and play!
Tip: hou je successen bij in een dagboek. Successen schrijven helpt je onderbewuste te programmeren voor een positieve en krachtige mindset! Lukt een doel niet direct in de praktijk? Wees mild voor jezelf. Dat je actief de intentie hebt om bv. in een vergadering 2x je mening te geven is al een hele stap. De volgende keer lukt het je wel! 2 stappen vooruit, 1 stap terug. Deel dit artikel vooral ook met mensen die er baat bij kunnen hebben!
Tip 2: Deze opdracht werkt natuurlijk veel beter als je 'gespiegeld' wordt. Doe het samen met iemand, of kom bij mij langs als je er niet uitkomt. Het is een heel proces waar ik je heel graag in ondersteun. Door het te delen en feedback te krijgen wordt jouw persoonlijke ontwikkeling doeltreffender. Ook is het is leuker, gaat het sneller en is het effectiever!
Liefs,
Ramon de Munck
Comments