Het twintigersdilemma
Als twintiger of dertiger heb je een mooie opleiding afgerond maar het begin van je loopbaan is een verwarrende periode van jezelf zoeken en je verhouden ten opzichte van je omgeving. Waar wordt ik gelukkig van en wie wil ik zijn? 75% van de werknemers zit wel eens niet lekker in de wedstrijd qua werk. Dit kan betekenen dat het tijd is voor een nieuw avontuur maar dit is ook een stimulans om je huidige werk beter vorm te geven zodat het meer plezier en voldoening geeft. In de volgende 7 stappen krijg je meer inzicht en helderheid in je eigen werksituatie. Hierdoor kan je bewuster stappen zetten in je loopbaan zodat je weer enthousiast wordt!
1: Twintigerstwijfels: Heb je de afgelopen maand meer dan 5 keer gedacht om nieuw werk te zoeken?
Je voelt doorgaans meteen als je niet meer lekker woont, je bent uitgekeken op je partner of dat je nieuwe kleren wil omdat je eruit bent gegroeid. Maar als het aankomt om je baan is het soms heel lastig om objectief en eerlijk naar je situatie te kijken. Je voelt misschien wel spanning over je werk maar bent er zo mee verstrengeld dat je niet weet wat er nog meer mogelijk is in de wereld van de arbeidsmarkt. Vaak ben je al zo committed dat je ook moeilijk loskomt van je huidige werkkring en tunnelvisie hebt. Je hebt een vast contract, aardige collega’s, projecten lopen waarbij je van belang bent zodat je maar blijft doorgaan. Maar soms moet je even stilstaan om stilstand te voorkomen.
Je hebt last van cognitieve dissonantie: Je gevoel en ratio zijn met elkaar in conflict en hierdoor vertel jij jezelf verhaaltjes waarom je werk wel prima is; het verdient leuk, het is dichtbij, je hebt een laptop van de zaak en er zijn leuke borrels en de ergste: het wordt later vast beter. Maar wanneer moet je naar je gevoel luisteren als je de afgelopen tijd niet meer lekker in je functie zit en met de gedachten speelt om een nieuw avontuur te beginnen of met je baas te praten? Door eerlijk naar jezelf en je baan te kijken. Ga voor helderheid en stel jezelf de volgende vragen: Welk cijfer geef ik mijn baan nu? Hoe reëel is het dat ik hier over 3 jaar nog wil werken? Haal ik er voldoening en zingeving uit? Hoe vaak denk ik aan een nieuwe baan? Heb ik zelfs al andere vacatures bekeken? Typische vragen vanuit het twintigersdilemma.
2: De rotte tomaat in je loopbaan.
Ik wil je een leuk verhaal vertellen om de problemen in je loopbaan te illustreren. Stel je voor, je doet de koelkast open, je hebt trek in een broodje mozzarella-tomaat en weet dat je nog een tomaat hebt liggen in de groentela. Je trekt de la open en reikt met je hand naar de tomaat en op het laatste moment zie je dat deze helemaal beschimmeld is en is beginnen te lekken. Bah, een rotte tomaat! Je lijf krimpt ineen en je walgt van het schouwspel. Je hebt directe afkeer en walging van wat er zich voordoet en handelt hiernaar. Je pakt een stuk keukenrol en pakt de vieze tomaat om hem zo snel mogelijk weg te gooien.
Zo makkelijk zou het ook kunnen zijn in je loopbaan en levensloop. Als je steeds tegen rotte tomaten aanloopt en je afkeer en walging voelt, waarom ga je dan vaak toch door? Waarom loop je niet weg van die foute partner of verkeerde baan?
De rotte tomaten in je werk kunnen bv. zijn: hoge werkdruk, saaie taken, een incompetentie leidinggevende, realistische targets moeten halen, onrustige werkplek, slechte werksfeer, niet passende werkcultuur en tegen het plafond zitten qua uitdaging en inspiratie. Blegh.
Je lichamelijke signalen hierbij kunnen hetzelfde zijn als bij de rotte tomaat. Daar handel je instinctief door hem niet te eten maar weg te gooien, maar als je dit gevoel in het dagelijkse leven hebt luister je er stuk moeilijker naar en bedek je deze met geruststellende verhaaltjes. Kortom daar eet je wel steeds een rotte tomaat op!
2: Geeft je werk je meer energie dat het je kost? Energiegevers en energie slurpers.
De wekker gaat en je stapt uit bed om je klaar te maken voor je werkdag. Wordt je moe wakker en begin je met piekeren? Ben je geïnspireerd om aan de dag te beginnen? Of heb je tegenzin en ben je moe? Werk kan natuurlijk niet altijd alleen maar energie geven maar het mag wel in balans zijn. Als je steeds moe thuiskomt en moe wakker wordt loop je leeg qua energie en levensvreugde. Op termijn levert dit gezondheidsklachten op zoals burn-out en depressie. Zonde!
Tip: Het is heel goed om een lijst te maken met 10 punten die je energie geven in je werk en dit de komende weken te gaan versterken. Bv. koffie drinken met mensen van andere afdelingen, sparren met een collega, hulp aanbieden aan een ander, 10 min yoga doen of leuke klanten nabellen om te vragen hoe het gaat. Dit lijstje kan je ook maken van energie slurpers, zodat je hier helderheid in krijgt. Vervolgens kan je deze energie slurpers minimaliseren of hier ander mee omgaan. Loop je bv. leeg door de hele dag mails te beantwoorden? Pik dan een vast moment op de dag om je mail te doen zodat je meer rust in je kop ervaart. It’s all about time management and mindset.
Alles is energie en geld is energie wat jou kant op mag stromen. Maar de energie die jij hiervoor levert mag wel in verhouding staan tot wat het oplevert. Geld verdienen is leuk en belangrijk maar als het ten koste gaat van jouw levensenergie is het de vraag of je dit geld op de juiste plek aan het verdienen bent. Misschien ben je wel gewend aan de ouderwetse ‘niet lullen maar poetsen’ mindset... maar wat gaat dat je opleveren?
3: Stop met leven voor het weekend.
Een heel duidelijk signaal voor twintigers is dat je leeft voor het weekend. Als je op maandag al hoopt dat het weekend is kan je ervan uitgaan dat er meer speelt op je werk, wat om onderzoek en zelfreflectie vraagt. Je bent je geluk en ontspanning dus steeds aan het uitstellen tot je weer leuke dingen mag doen en jezelf kan afleiden en verdoven van je middelmatige baan en alle stress en twijfels die hiermee gepaard gaan. We hebben veelal te maken met verleidingen en afleidingen om maar niet dichtbij jezelf en je gevoel te komen, als het pijn doet. Twintigers kunnen vaak excessief gaan drinken om ontspanning te vinden. Hoe zou het zijn als elke dag van betekenis is voor jezelf? Hoe ziet dat eruit?
4: Kan jij je kernkwaliteiten ontwikkelen en ontplooien?
Als twintiger en dertiger ben je nog opzoek naar je kwaliteiten, kernwaarde, purpose en unieke bijdragen aan je omgeving. Ontplooiing en ontwikkeling staan dan ook hoog op je prioriteitenlijstje. Het ontbreken hiervan wordt vaak genoemd als het twintigersdilemmma. Een goede werkgever investeert in jouw persoonlijke ontwikkeling door het opstellen van jaarplannen, output-afspraken, leerdoelen en PAP/POP-gesprekken. Heb je echter het gevoel dat je geen feedback krijgt, geen begeleiding of 'mental support' kan je natuurlijk aan de bel trekken om dit zelf te organiseren. Helaas, soms is de werkcultuur er gewoon niet naar en is de focus meer op materiële ontwikkeling ipv menselijke ontwikkeling. Wat vind jij belangrijk?
Het kan natuurlijk ook zijn dat jij als high potential millennial bent uitgeleerd en eigenlijk onder je niveau aan het werken bent. Dit maakt gemakzuchtig en futloos omdat er geen ruimte meer is om jezelf te ontwikkelen. Je kan dan nieuwe taken vragen of intern solliciteren op een andere functie zodat je gemotiveerd blijft. Dit is heel goed met je werkgever te bespreken die jou waarschijnlijk ook wil blijven boeien en binden.
5: Trots op je werk. Vertel jij met voldoening over je werk aan je vrienden?
Stel je voor dat jij op een verjaardag de enige bent die niet trots en enthousiast over je werk vertelt, terwijl je vrienden de ene successen na de andere delen. Dat voelt rot en frustrerend. Je wil ook inspireren en laten zien waar je voor staat. Voelen wie je bent en dat uitdragen. Als je niet graag over je werk spreekt kan dit een signaal zijn dat je baan niet echt past bij je missie en dat je er weinig zingeving uithaalt. Of dat jij jezelf nog mag ontwikkelen. Als dit zo is vraagt dit om zelfonderzoek.
6: Heb je een duidelijke stappenplan voor ogen binnen je loopbaan?
Een positieve pijler is het hebben van visie. Hoe jij jezelf ziet binnen je werk en de toekomst daarvan. Je wil iets hebben om naartoe te werken want dat houd je gemotiveerd houdt. Je kan de roadmap van je ontwikkeling volgen en met trots kijken naar je stappen naar je successen. Je eigen pad volgen op de alom gebaande weg. Persoonlijk leiderschap is aan het roer staan in je loopbaan voor een loopbaan die loopt. Kunnen zeggen wat je wel en niet kan, wat je nodig hebt om je te ontwikkelen en de taken aantrekken die bij je kwaliteiten passen is een pré. Is er ook ruimte binnen je contract om dit vorm te geven? Kan jij je visie delen en afstemmen binnen het bedrijf? Tip: maak eens een roadmap van je ideale loopbaan en alle bouwstenen hierin. Dit geeft enorm veel houvast, helderheid en happiness.
Tot slot: Functioneer ik nog goed?
Vaak als veel van de bovenstaande twintigersdilemma’s spelen is het effect ervan dat je minder goed gaat presteren. Als je twijfelt of niet lekker in je vel zit straalt dit door naar je gedrag, mindset en prestaties. Wacht niet tot het escaleert en maak het eerder bespreekbaar. Vraag een gesprek aan bij je werkgever om je gevoel te delen en om samen naar een oplossing te zoeken. Take the lead! Misschien mag je wel nieuwe taken doen, een opleiding volgen of een gaaf project opzetten. Wees eerlijk naar jezelf en je omgeving. 75% van de werknemers zit wel eens niet lekker in de wedstrijd dus dit is heel normaal. Zie het niet als falen maar als groeien. Weten wat niet werkt is juist ook een succes!
Wil je echt knallen en aan de slag met je persoonlijke ontwikkeling in je loopbaan en levensloop? Vraag dan nu een gratis proefsessie aan of maak de gratis twintigersdillema test.
Comments