top of page

Hoe moet je successen opschrijven in je journal? 5 tips zodat je kan starten.

Bijgewerkt op: 7 jan. 2022

Wat zijn successen?


Voordat je weet hoe je successen schrijft en wat voor jou successen zijn moeten we eerst je beeld van successen herdefiniëren! We willen allemaal succesvol zijn, ergens in uitblinken, veel kennis hebben en slim zijn! Niet alleen succes in je loopbaan maar ook als mens wil jij jezelf overwinnen en overtreffen met je persoonlijke doelen. Denk er maar aan hoe jij je voelde bij het behalen van je gave resultaten en mijlpalen. Maar ook hoe het voelt als je overweldigd was door tegenslag en dat de moed je toen in de schoenen zakte...


Waarom lukt het halen van doelen soms niet?


We hebben allemaal voornemens en doelen maar soms lukt het gewoon even niet. Dit komt omdat we veel te resultaatgericht zijn en minder focussen om het proces naar je successen toe. Met het onderstaande inzicht en tool, leer je hoe je gemakkelijke je doelen gaat behalen zodat je er veel meer plezier in hebt. Ook alle cliché tips & tricks vallen op hun plaats in deze tool. Je weet immers dat fouten maken erbij hoort, dat je niet altijd perfectionistisch en streng hoeft te zijn voor jezelf en dat je kleine stapjes moet maken.


We gaan met deze tool jouw beeld van succes herdefiniëren. Dit is belangrijk zodat je groeit in zelfvertrouwen en met plezier je doelen kan halen, zonder jezelf meteen te veroordelen als iets niet direct lukt. Hoe je concrete doelen stelt lees je in mijn blog hierover.


Het herdefiniëren van succes.


Oud beeld van succes

Succes is af te meten aan zichtbaar resultaat. Het einddoel is behaald en dat is voor mij succes. Als het niet is behaald heb ik gefaald (en ben ik niet goed genoeg).


Nieuw beeld van succes: de succesformule!

Successen zijn meer dan alleen je zichtbare resultaten. Als je groeigericht bent focus je meer op het leerproces. Je vergroot je zelfkennis en bewustzijn zodat je meer grip krijgt op je doelen. Je weet eerder wat werkt en wanneer je moet bijsturen. Je leert van je fouten te houden omdat je zo veel leert.


Het nieuwe beeld van succes is af te meten aan deze vier belangrijke hoofdpunten.


NB: Het succes kan dus binnen alle vier de punten liggen.

1. Geïdentificeerde fout. Je herkent de fouten die je maakt in het proces. Waarom is dit een succes? Zodat je kan corrigeren en op de juiste koers komt. Het maken van de fout is geen succes, maar het herkennen van je fouten is wel een succes. 2: Nieuw inzicht (aha)/uitbreiding van kennis. Het verwerven van nieuwe inzichten binnen het proces van je doelen halen is ook een succes. Of je einddoel wel of niet behaald is, je leert altijd bij door ervaring en nieuwe inzichten. Het hebben van een ‘aha’ momentje is dus ook een succes! 3: Actie (volgens planning / na twijfel). Het uitvoeren van elke kleine actie is ook een succes. Groot dromen, kleine doen! Dus elke keer dat je na twijfel toch een actie deed is dit een succes. Bv 30 min vacatures zoeken of toch hardlopen als je echt geen zin had en je veel te lekker in je bank gezakt was. 4: Gewenst behaald eindresultaat. Het eindstation valt niet te vergeten! Het behalen van je resultaten is een groot succes en mag gevierd worden. Hoe beloon jij jezelf bij het behalen van je doelen? Deel er vooral ook over met je omgeving zodat je andere ook kunt inspireren voor hun beste zelf te gaan!


Succes met je geluk! Hou je behaalde successen bij om het leerproces inzichtelijker te maken en te vieren wat goed gaat. Je kan dat op deze manier doen.


Hoe moet je successen schrijven in je journal?

  1. Onderweg naar je einddoel hou je dagelijks je successen bij. Dit kan een mini actie zijn maar ook een nieuw inzicht.

  2. Maak het niet te groot en hou het klein. De eerste week denk je misschien dat er geen successen zijn omdat je vaak te groot denkt. Hoe kleiner je het maakt hoe meer successen je begint te zien en hoe leuker het wordt!

  3. Schrijf wat het succes was (iets uit de vier bovenstaande punten) en schrijf erbij in je journal hoe jij je erbij voelt. Bv trots, vastberaden, gemotiveerd of krachtig.

  4. Deel over je successen met je vrienden, collega's en familie. Dit versterkt het gevoel van zelfvertrouwen en inspiratie.

  5. Vier je successen zo nu en dan. Beloon jezelf af en toe als je al een tijdje goed bezig bent geweest en acties hebt gedaan ook al was het lastig.

Wil je ook meer succes en aan de slag? Creëer je beste leven door het stellen en behalen van de juiste doelen. Ik ga graag met je aan de slag om je hierbij te helpen.


Succes ervaren wat is succes schrijven journal

82 weergaven0 opmerkingen

Comments


bottom of page