top of page

Werkgeluk en engagement onder millennials en young professionals: hoe werkt het?

Bijgewerkt op: 2 feb. 2022

We leven in een tijdperk waarin alles mogelijk lijkt te zijn. Alles is slechts een muisklik van ons verwijderd. Steeds meer mensen accepteren dat de wereld verandert en weten dat ze mee moeten met die verandering. Ook de arbeidsmarkt is momenteel veel dynamischer dan vroeger, toen mensen vaak nog hun hele leven plichtsgetrouw voor één bedrijf werkte.

Millennials en werkgeluk cijfers engagement gallup jongeren

De persoonlijke waarden over werk die we van onze ouders en de voorgaande generaties hebben meegekregen blijken opeens niet meer voor millennials (ook wel generatie-Y en young professionals genoemd) te werken.


"Hard werken", "werk hoeft niet leuk te zijn", “niet lullen maar poetsen”, "sparen voor later".


Het zijn oude ideeën die voortkomen uit de industriële revolutie en die onze samenleving ook gebracht heeft tot waar we nu zijn. Het past echter niet meer bij deze tijd. De tijd van de millennials.


Dit is de tijd van de millennials/generatie-y!

Als we de statistici mogen geloven, bestond in 2020 de helft van de wereldwijde beroepsbevolking uit millennials – mensen die zijn geboren tussen 1980 en 2000.


Twintigers en dertigers anno nu hebben hele andere waarden en stellen andere eisen aan werkgeluk. Hier hebben werkgevers nog weleens moeite mee en zij mogen zich best achter de oren krabben. Want die millennials zijn helemaal niet zo engaged als vaak wordt gedacht. Terwijl juist engagement een belangrijke factor is voor organisatiesucces.


generatie-y werkgeluk baan zoeken werk career young professional

Onderzoeksbureau Gallup constateert dat 67% van de millennials engaged is als de missie of de purpose van de organisatie hen het gevoel geeft dat ze zinvol werk doen. Hebben ze dat gevoel niet dan is maar 14% engaged. Niet-betrokken medewerkers zijn 40% vaker ziek en 60% maakt meer fouten. Verder zien we dat 40% van de Nederlanders ongelukkig is met zijn baan.


De Arbo Unie voorspelt dat binnen enkele jaren 25% van de werknemers regelmatig thuis komt te zitten met werkgerelateerde stressklachten. Niet gek dat de millennials ook wel de groep Crashers & Burners wordt genoemd.


Steeds meer young professionals hebben tegenwoordig nog nooit een vast contract gehad en wisselen vaker van baan dan voorgaande generaties. Ze zijn alsmaar op zoek naar hun droombaan omdat zij zingeving, engagement en purpose willen ervaren. Door de krapte op de arbeidsmarkt is er ook meer te kiezen en hoeft je als young professional ook niet al te bang te zijn met meerdere banen op je cv.


De generatie van de 30+ heeft het vaak lastig. Op die leeftijd ben je inmiddels een stuk verder in je carrière, waar je misschien ooit gewoon ingerold bent zonder er bewust voor te kiezen. Je hebt dan de kans om vast te roesten en in een zombie-modus door te banjeren omdat je je gevoel uit zelfbescherming hebt uitgeschakeld.


Je hebt nu immers verantwoordelijkheden. Wellicht een hypotheek, een gezin en je bent een bepaalde levensstijl en routine gewend.


En wanneer je dan steeds minder energie en voldoening uit je werk haalt en misschien ook de waardering voor je inzet mist, dan komen de vragen op een gegeven moment naar boven:

  • "Is dit het nou?"

  • "Wat kan ik anders doen?"

  • "En hoe dan, waar begin ik? Ik kan niet zomaar iets anders gaan doen?"


Een groot deel van generatie-Y wil namelijk niet meer werken in een grote organisatie waar alles alleen maar om cijfers en wist draait. Een plek waar je vaak niet meer dan een nummer bent en niet de waardering krijgt die je verdient. Duurzame betrokkenheid krijg je niet door targets, maar door gedeelde waardes en visies.


Wat jij als millennial te doen hebt om werkgeluk te vinden? check deze 8 belangrijke stappen.

  1. Ontdekken wie je werkelijk bent en wat er echt toe doet in het leven

  2. Jouw unieke bijdrage ontdekken. Welke oplossing ben jij voor welk probleem (in een bedrijf). Vind je purpose waarmee je op je eigen manier iets bijdraagt aan de wereld

  3. Visualiseer je gewenste situatie en schrijf dit op, voor meer richting in je loopbaan

  4. Gedegen onderzoek doen naar de bedrijfscultuur zodat je beter kiest

  5. Maak een keuzeplattegrond (op basis waarvan maakte jij beslissingen en op basis waarvan maak je een volgende keuze)

  6. Zorg dat je ‘blauwdruk’ aka persoonlijke profiel kraakhelder is. Hierdoor kan je beter kiezen en beter gekozen worden.

  7. Krijg inzicht in je valkuilen en persoonlijke leerdoelen en pak de leiding om hieraan te werken (binnen je baan).

  8. Wees eerlijk naar jezelf. Er zijn altijd nadelen aan een baan dus geef niet te snel op. Het is net als een huisdier. Je kies je leukste dier uit maar alsnog geeft het veel gedoe. Wees echter ook eerlijk naar jezelf als je niet gelukkig wordt in je huidige baan, zodat je niet in een zombie-modus terecht komt.

  9. Aarzel vooral niet om bij deze zoektocht hulp te vragen.

Hoe hou je millennials engaged (als werkgever)?

Je wil de millennial graag engaged krijgen en houden zodat zij duurzaam inzetbaar blijven en er minder uitstroom is. Investeren in human capital is voor veel bedrijven een speerpunt. Lukt dit niet dat staat de twintiger of dertiger zo weer met een been buiten bij een meer betrokken en passie-gedreven organisatie. En degenen die wel blijven werken misschien op de automatische piloot en raken afgestompt. Ook niet ideaal.


Engagement is een gedeelde verantwoordelijkheid van leidinggevenden en individuele medewerkers. Happyholics maakte hiervoor een mooie checklist.


Bij engagement is het aan de medewerker om:

1. zelfinzicht te vergaren: inzicht te krijgen in zijn doelen, drijfveren, hoe succes er voor hem uitziet en wat hij wil bereiken;

2. te communiceren met zijn leidinggevende – niet alleen over zijn ambities en behoeften, maar ook om helder te krijgen wat de organisatie precies van hem verwacht;

3. hier vervolgens actie op te ondernemen.


Voor de leidinggevende is het essentieel dat hij het belang van engagement inziet.


Daarbij is het aan de werkgever dat hij/zij:


1. de medewerker coacht en begeleid met diens persoonlijke en professionele ontwikkeling. Het liefst direct vanaf indiensttreding en met een vaste regelmaat (bv. om de 2 maanden een BILA-gesprek);


2. zorgt voor alignment (het op één lijn brengen) van de interesses en talenten van de medewerker en de missie, visie en purpose van de organisatie;


3. inspanningen en prestaties van medewerker(s) die bij de organisatiedoelen passen herkent en hier zijn waardering voor uitspreekt;


4. de medewerker het vertrouwen, de ruimte en de vrijheid geeft om zelf te bepalen waar, wanneer en hoe hij zijn werk doet;


5. elk individueel teamlid betrekt bij het gesprek over wat belangrijk is voor de organisatie, het team en hemzelf.


Succes met je werkgeluk!

Wil je ook werken aan werkgeluk en duurzame inzetbaarheid? Wil je weten wat je volgende stap wordt waar je wél enthousiast van wordt én hoe je daar komt? Of wil je als werkgever je ‘Young professionals’ (millennials) laten coachen zodat zij zelfbewust en gemotiveerd aan het werk zijn en in lijn zijn met de bedrijfsdoelen, visie en missie? Laten we snel koffie doen!


39 weergaven0 opmerkingen
bottom of page